Най-скъпите грешки в историята

На всеки от нас се е случвало да взема решения, за които после да съжалява. Е, историята познава случаи в които хората са вземали решения, които им костват наистина много. Вижте някои от тях:

1. Отказ за Джоан Роулинг

Редица издателски къщи са върнали ръкописа на Хари Потър, превърнал Джоан Роулинг в един от най-продаваните и известни писатели в цял свят. Всъщност, цели 12 издатели не харесали написаното от нея, докато “Bloomsbury” не се съгласяват да я отпечатат по молба на 8 годишната дъщеря на собственика. В момента книгите на Джоан Роулинг са преведени на над 60 езика, а от тях тя е заработила повече от милиард долара.

2. Изхвърленият хард диск

35 годишният инженер Джеймс Хаулъл започнал да копае криптовалута през далечната 2009 година. Когато започнал да разчиства офиса си през 2013 година, той инцидентно изхвърлил хард диска, който съдържал 7500 биткойна. По онова време не било голяма загуба, криптовалутата нямала стойност и била на практика неизползваема. Но днес 1 биткойн се търгува за над 55 хиляди долара, което означава, че загубата му се равнява на над 410 милиона долара.

3. Отказ да закупи Гугъл

През 1999 година, основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин отишли при директора на Excite Джордж Бел. Създателят на популярният уеб портал имал възможност да закупи акциите на Гугъл на цена от 1 милион долара. След като Бел отказал първоначалната оферта, цената била намалена до 750 000 долара. Въпреки това до сделка така и не се стигнало. В днешни дни, активите на Гугъл са оценени на над 360 милиарда долара, което прави решението на Бел една от най-скъпоструващите грешки в историята.

4. Пощадил Хитлер

Хенри Тандей е британски войник, награждаван за героизъм реди пъти по време на Първата световна война. Когато намира двама немски войници ранени и невъоражени, той им помогнал вместо да ги убие. Впоследствие се оказало, че един от ранените войници е Адолф Хитлер.

5. Брайън Актън и Ян Кум

През 2009 година двама безработни програмисти кандидатствали за работа във технологичният гигант Facebook. Когато от компанията решили, че уменията им не са достатъчни и ги отпратили, те решили да основат своя компания – приложението WhatsApp. Години по-късно същото това приложение е закупено именно от Facebook, а цената на сделката възлиза на 19 милиарда долара.

6. Сгрешени сметки

Преди десетина години Френската държавна железница инвестира сериозна сума за обновяване на влаковите композиции. Инвестицията от 12 милиарда евро била на път да се окаже напълно безмислена заради грешни изчисления. Влаковете били по-широки от необходимото и над 1300 гари в страната не можели да ги ползват. В крайна сметка се оказало, че след преустройка на пероните влаковете все пак ще влязат в употреба, но за целта са инвестирани допълнителни 50 милиона евро.

7. The Tremeloes

Годината е 1962, а звукозаписното студио Decca обявила прослушване за нови групи. На това прослушване се явили две групи, а в крайна сметка студиото подписала договор с The Tremeloes. Нищо особено бихме си казали, но всъщност другата група била The Beatles.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последвай ни

21,806FansLike
2,738FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -

Последни

Франки Мюниц стана баща

Актьорът Франки Мюниц, който стана известен след ролята си в популярният комедиен сериал Малкълм стана баща. Тридесет и пет годишният Мюниц  съпругата му Пейдж...

Левски продаде Найджъл Робърта за 1.2 млн. долара

Предварителен договор за продажбата на Найджъл Робърта е бил подписан днес, обявиха от Левски. Нидерландският нападател ще осъществи трансфер в американският "Ди Си Юнайтед"....

Китай забрани колите на Tesla в военни бази

Автомобили от марката Tesla официално бяха забранени на територията на военните бази в Китай. Народоосвободителната Армия издаде заповед, която забранява всички превозни средства от...

Най-скъпите грешки в историята

На всеки от нас се е случвало да взема решения, за които после да съжалява. Е, историята познава случаи в които хората са вземали...

Първият “Рибен буквар” на показ от Централна Библиотека на БАН

Централната библиотека на БАН съхранява три възрожденски издания на "Рибният буквар" на д-р Петър Берон. Ценните книги могат да бъдат разгледани онлайн в електронният...